Hiába várjuk az új Subaru BRZ-t?

2020.11.10. 12:34

Az már kiderült, hogy november 18-án mutatják meg a BRZ következő generációját, de nagyon úgy néz ki, hogy ezt a típust Európa már nem kapja meg.

bte

Az információ hivatalosnak tekinthető, miután a Subaru amerikai részlege is megerősítette a Carscoops kérdésére, hogy az új változat európai bemutatása nem szerepel a vállalat terveiben. Az okokat egyelőre csak találgathatni lehet, bár már több elmélet is született. Az egyik, hogy a BRZ-nél az egyszerűség kedvéért megmaradnak a szívómotor alkalmazásánál, és az túl sokba került volna a várható eladási számok tükrében, hogy ez továbbra is megfeleljen az EU-ban érvényes előírásoknak.

Egy másik érdekes fejlemény, hogy a Toyota változat felújításáról egyelőre egyáltalán nem esett szó, pedig a legtöbb piacon ez a népszerűbb. A négyhengeres Supra bevezetésével egy ideje már a GR 86 és GT 86 néven is kínált sportkocsi létjogosultsága is kérdésessé vált, bár a Toyota korábban olyan értelmű kijelentéseket tett, hogy kitart a Subaruval fennálló együttműködés mellett.

Az eladások tükrében egyébként érthető, hogy a Subaru nem kívánja Európába hozni a BRZ-t: a típus eddigi pályafutása alatt egyetlen évben sem fogyott több 900 darabnál, de az utóbbi öt évben az eredmény közelebb volt az évi ötszázhoz. Ez pedig valószínűleg a típusengedély megszerzésének fedezéséhez sem hoz elegendő hasznot.