Újra gyárthatják az ős-Logant Iránban

2020.11.16. 08:52

Európában már csak használt autóként bukkan fel az első Dacia Logan generáció, de úgy néz ki, Iránban újra gyártásba kerülhet, méghozzá a Renault közreműködése nélkül. A teheráni székhelyű autógyár, a SAIPA az elmúlt két év során megoldotta a hiányzó alkatrészek problémáját.

A Renault az Egyesült Államok nyomására 2018-ban vonult ki hivatalosan Iránból más külföldi autógyártókhoz hasonlóan. Ekkor állt le az ős-Logan gyártása is, amelyet Iránban Pars Tondar néven forgalmaztak. A közeljövőben azonban – az állami hírcsatorna, a Press TV szerint – újraindulhat a termelés, miután megoldották az alkatrészek 85%-ának helyi gyártását.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt hogyan érték el. Állítólag a motort és a váltót is helyben gyártják, ami az eredeti gyártósorok beszerzése nélkül viszonylag nehezen képzelhető el, bár a szankciók miatt nemigen fog kiderülni, hogy honnan kaphattak külső segítséget a komplikált feladat megoldásához. A SAIPA nem az első cég, amely hozzájárulás nélkül gyárt majd olcsó francia autót: az Iran Khodro már tavaly újrakezdte a Peugeot 301-es előállítását a PSA segítsége nélkül.