Csak villany-Volvo jön 2030-tól?

2020.12.02. 16:50

A Financial Times Az Autó Jövője című konferenciáján beszélt a Volvo vezetője. „Nagyon meg lennék lepve, ha 2030-ban nem csak elektromos autókat szállítanánk.” - mondta, ami ígéretnek azért kevés, utalásnak viszont igazán bőséges.

A Volvo korábban azt jelezte, hogy 2025-re a globális eladásai felét szeretné teljesen elektromos autókkal teljesíteni, de eddig arra vonatkozó határidőt nem szabtak, hogy meddig készítenek még autókat belsőégésű motorral. Jelenleg még ezek teszik ki a kínálat nagy részét, bár mostanra a legtöbb Volvót valamiféle hibrid hajtással kínálják. Teljesen elektromos típusból viszont csak egy van, az XC40 Recharge, és annak a bevezetése is épp csak elkezdődött.

Samuelsson egyébként azt is megfogalmazta, hogy nem a támogatások, hanem a világos szabályozás vezet az elektromos autókra való gyors átállás felé. „Amint egyértelmű lesz, hogy a benzin- és dízelmotor nem része a jövőnek, sokkal könnyebben látjuk be, hogy hamar az új világ részévé kell válnunk.” Példaként a biztonsági övet, a légzsákot és a blokkolásgátlót hozta fel, amelyeknek az elterjedését világszerte a kötelezővé tétel hozta meg.

Ennél persze egy picivel bonyolultabb a képlet – addig biztosan, ameddig az üzemanyaggal működő autók sokkal olcsóbban nyújtanak nagyobb használati értéket – de úgy néz ki, a Volvo első embere szerint egy évtizeden belül így is eltarthatják az autógyárakat az elektromos modellek.