Szigorúbban szabályozná az EU a villanyautó-akkumulátorokat

2020.12.03. 06:04

Jelenleg a villanyautók akkumulátoraira vonatkozó szabályozás még nem sokban tér el a többi akkumulátor-típusra vonatkozóktól. Ám mivel ezen a piacon óriási mennyiségi növekedés várható, az EU szigorúbb szabályozás bevezetését készíti elő.

carbattery

Az EU jelenlegi környezetvédelmi biztosa, a litván Virginijus Sinkevicius szerint valószínű, hogy Európa rövidesen a második legnagyobb akkumulátor-felvevő piac lesz a világon, ezért gondoskodni kell róla, hogy a gyors növekedés ezen a téren ne torkolljon környezeti katasztrófába, sem Európában, sem másutt.

A biztos szerint épp ezért olyan szabványokat kell kialakítani, amelyek garantálják, hogy a gyártásnál felhasznált alapanyagok legális eljárásokkal – értsd, gyermekmunka nélkül – kerülnek kitermelése, a gyártáshoz tiszta energiát használnak, alacsonyan marad a káros vagy mérgező anyagok aránya a cellákban, és a kész akkumulátorok energiahatékonysága és tartóssága is megfelelő szinten van. A szabályok természetesen az importált és helyben gyártott akkumulátorokra is vonatkoznak majd.

A becslések szerint a régió autók hajtására használható akkumulátorokból mintegy 250 milliárd euró értékben vesz majd fel 2025-ben, és ez a mennyiség a továbbiakban még tovább nő majd. Ezzel párhuzamosan nő majd a helyi gyártás aránya is: jelenleg is több nagy akkumulátorgyár van tervezési vagy építési fázisban, amelyek kifejezetten az európai autógyártás kiszolgálására jönnek létre.