Megszabadul önvezetést fejlesztő részlegétől a Uber

2020.12.09. 06:36

A Uber újabb lépést tett abba az irányba, hogy legalább papíron megszabaduljon minden veszteséget hozó részlegétől. Ezúttal az önvezetést fejlesztő Advanced Technology Groupot adják el, bár nem engedik el teljesen: 400 millió dollár értékben megszerzik a vásárló, az Aurora Innovations 26%-át.

A komplikáltnak hangzó művelet célja leginkább az, hogy a Uber befektetői lássák a nyereséget, ugyanakkor a cég hozzáférjen a technológiához, amelyet a kiszervezett részleg fejleszt. A Uber számára ugyanis a sofőrök nélküli fuvarozás hozná meg az igazán nagy üzletet, de ameddig az önvezető rendszer nem tökéletesen megbízható, addig a fejlesztés csak viszi a pénzt.

A Uber öt éve alapította saját önvezetés-fejlesztő részlegét negyven, a Carnegie Mellon egyetemről átcsábított robot-kutató szakember szerződtetésével, de ma már nagyjából 1200-an vesznek részt az ATG munkájában. A részleg ugyan halad a fejlesztéssel, viszont időközben költséges per kezdődött a Google-hoz tartozó, és szintén önvezetést fejlesztő Waymo-val, és 2018-ban egy halálos baleset miatt le is kellett állítani az éles teszteléseket.

A 2017-ben alapított Aurora Innovations ugyanezen a területen tevékenykedik, méghozzá egyebek közt a kereskedelmi óriás, az Amazon befektetéséből. Ennek megfelelően egyelőre az ember nélküli, automatizált szállítás a cég elsődleges kutatási területe.