Az olasz kormány is elfogadna egy darabot a Stellantisból

2021.01.07. 09:28

Az olasz gazdasági miniszter, Antonio Misiani nyilatkozta a La Reppublica című napilapnak, hogy az olasz állam részesedésének lehetőségét az új autógyártóból „semmiképp nem szabadna tabuként kezelni.”

fiat italy

Ez egyértelmű utalás arra, hogy az olasz kormányzat is beszerezne némi Stellantis részvényt, ha lehetősége nyílna rá. A francia állam a Peugeot egyik nagy részvényeseként a fúzióval létrejövő autógyártó 6,2%-os tulajdonosa lesz, ugyanakkor a Stellantis legnagyobb részvényesévé az Exor, a Fiat tulajdonos Agnelli-Elkann klán befektetési alapja válik, amely a vállalat 14,4%-át birtokolja majd.

Az esetleges olasz részvényszerzésről persze csak a fúzió véglegesítése után lehet szó, amelyre, ha minden igaz, egy-két héten belül sor kerülhet. Az olasz gazdasági miniszter szerint egy ilyen befektetésnek természetesen kölcsönös megállapodáson kell alapulnia, de mivel az olasz állam a Fiat Chrysler, és ezzel a Stellantis egyik jelentős hitelezője – tavaly nyáron a koronavírus-járvány kapcsán 6,3 milliárd eurós államilag garantált hitelkeretet kapott az FCA – az ilyen irányú tárgyalásoknak aligha lehet akadálya.

Az FCA az elmúlt évek során egyértelmű lépéseket tett abba az irányba, hogy a nagyobb volumenű autógyártást Olaszországból olcsóbban működtethető üzemekbe – Lengyelországba, Szerbiába, Törökországba – költöztesse, ami a mindenkori olasz kormányzat számára nyilván kényelmetlen törekvés. Valószínűleg ezért is merült fel az olasz kormányzatnál a részvényszerzés lehetősége: így francia kollégáikhoz hasonlóan belső nyomásgyakorlással tudnák képviselni saját választóik érdekeit a Stellantison belül.