Akkumulátor-újrahasznosító üzemet nyitott a Volkswagen

2021.01.30. 13:31

A Volkswagen az elektromobilitásban tett erőfeszítéseinek újabb állomásaként megnyitotta az első akkumulátor-újrahasznosító üzemét az alsó-szászországi Salzgitterben.

Az elektromos autók legköltségesebb alkatrésze még mindig az akkumulátor, ami rengeteg ritka nyersanyagot, például lítiumot, nikkelt, kobaltot és mangánt igényel. A tervek szerint a Volkswagen üzeme ezek 90%-át fogja visszanyerni. Az újrahasznosítási folyamatnál is fontos szempont az energiahatékonyság, így első lépésként a lehető legkisebb darabokra szedik szét az akkukat, ezeket porrá őrlik, az olvasztás és a többi kohászati részfolyamat csak ezek után következik.

DB2021AL00158 medium.png

Mark Möller, a Műszaki Fejlesztési és E-Mobilitási Üzletág vezetője elmondta, kutatásaik szerint az újrahasznosított akkumulátorokból származó anyagok épp olyan hatékonyak, mint az újak, így egyebek mellett az új autókhoz szükséges cellák egy részét is innen fogják fedezni. További előny, hogy minden egyes újrahasznosított akkumulátorral 1,3 tonna szén-dioxidot spórolnak meg.

Noha tisztában vannak vele, hogy még néhány évig nem lesz elég újrahasznosítható egység, így a teljes kihasználtság is egyelőre távol van, ám a meredeken emelkedő akkumulátor-igények közepette mindenképpen szükség lesz a házon belüli újrahasznosításra.

Forrás: carscoops.com