Érdekes formára kért védelmet a Honda

2021.02.04. 15:03

Egyértelműen autónak látszó tárgy, de hagyományos kerekek nélkül – úgy néz ki, a Honda valamiféle tanulmányt készül bemutatni, amely legalább részben sci-fi űrtechnikának tűnik, de meglepetést már ezzel sem okozhatnak.

A formák levédetésének megvan az a hátulütője, hogy a jogvédelemhez előbb ki kell deríteni, hogy nincs-e valaki más, aki szintén igényt tartana az adott dolog jogaira. Ehhez pedig nyilvánosságra kell hozni, amire védelmet kér valaki. Így láthatjuk először az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy-Hivalalának jóvoltából ezt a formát is, amelyre a Honda kért jogvédelmet. A kérelem a dokumentumok szerint még 2019 közepén született, de a vázlatokat csak a napokban hozták nyilvánosságra, ami arra utal, hogy a közeljövőben mutathatják be a forma viselőjét.

Autóról nemigen beszélhetünk, legalábbis ere utal, hogy fura, bevagdalt domborulatok jelzik a kerekek helyét. Nem ez az első hasonló megoldás: a formatervezők általában annak a jelzésére használják az ilyesmit, hogy az adott jármű nem a mának szól, konkrét műszaki megoldás általában nincs is a stilizált kerékhelyek mögött.

A védett formaterv arányai sem hétköznapiak: nyúlánk, de egyterű-jellegű alapformáról van szó, alul masszív szélesítésekkel. Ránézésre afféle hosszú távú utazójármű lehetne, önvezetéssel, esetleg repülési képességekkel.

A Honda a pontos szándékait ugyan nem közölte, de annyit elárultak, hogy valóban egy készülő tanulmányautó formatervét védették le.