Mégsem a Hyundai készíti az Apple autóját

2021.02.08. 15:21

Az utóbbi hetekben mindenféle vad pletykák felbukkantak az Apple autógyártási tervei kapcsán, de úgy néz ki, a témát elsőként felhozó Hyundai csoport mégsem lesz az Apple autógyártási partnere.

applecar rumors.png

Az információ egyenesen a Hyundaitól származik: azt írták, bár számos megkeresést kapnak közös autófejlesztéssel kapcsolatban más cégek részéről, eddig ezek egyikével kapcsolatban szem született döntés. Az Apple-lel pedig jelenleg nem tárgyalnak ilyesmiről.

A közlemény hatására a Hyundai részvényei 6, a Kia árfolyama 15%-ot csökkent, bár valószínű, hogy még így is pozitív a mérleg: a Kia részvények korábban 61%-kal váltak értékesebbé, egyértelműen az Apple-pletyka kapcsán.

Az Autoimotive News szerint valóban folytak tárgyalások, már 2018 óta, de az ötlet, hogy a Hyundai bérmunkában gyártson autókat egy külső cégnek, állítólag jelentős belső ellenállásba ütközött. Az elképzelés állítólag összeütközésbe került a Hyundai vállalati kultúrájával, amelynek alapvető eleme az önállóság. Emellett egyesek azt is tudni vélik, hogy a tárgyalások tényének kiszivárgása is hozzájárult azok beszüntetéséhez.

Ez persze nem jelenti, hogy nem lesz Apple autó – a Reuters korábbi hírei szerint 2024-re szeretné a vállalat piacra dobni saját, önvezetési képességekkel rendelkező, elektromos hajtású típusát – de erről a témáról a kaliforniai számítástechnikai óriás továbbra is mélyen hallgat.