Rendőr és üldözöttje ölelkezésével ért véget egy autós üldözés Amerikában

2021.02.14. 16:28

Csodás bulvárhírt szült egy autósüldözés Kentuckyban. A HVG találta meg a New York Post hírét az estről, amit az egyik rendőr testkamerájával készült felvételen lehet megnézni. Ez itt az akció csúcspontja, miután az üldözöttet megállásra bírták egy parkolóban.

A sajátosan végződő üldözés előzménye, hogy a végén a rendőrrel összeölelkező 41 éves nő összeveszett a férjével, és lelépett otthonról. A vita hatására aztán gyorshajtott, és ami ennél nagyobb gond, nem állt meg, miután emiatt megállásra kérte egy járőr, aki üldözni kezdte, majd miután riasztotta a társait, többen is beszálltak. Az üldözés egy parkolóban ért véget, a befejezést pedig az egyik rendőr testkamerája vette végig. Ahogy látható, a rendőrök fegyvereiket a nőre tartva közelítették meg az autót, majd jött a csattanó, a fegyverét elpakoló, ölelkező rendőrrel. 

2021-02-14 11 30 45-Window

James Richardson rendőrfőnök a sajtónak elmesélte, hogy mikor az autóhoz ért és kérte a nőt, hogy nyissa ki az ajtót, az feltartott, remegő kezekkel ült a kormány mögött. "Remegett mint egy levél", halálra volt rémülve. Richardson ezután nem az Amerikában ilyenkor bevett kirángatós technikát vette elő, hanem jó helyzetfelismeréssel az empátiáját, amivel gyorsan feloldotta a minden résztvevő számára feszült helyzetet. A nőnek ettől függetlenül persze számolni kell az üldözés következményeivel, intézkedésnek való ellenszegülés, közúti veszélyeztetés és közlekedési szabálysértés miatt indul ellene eljárás.

Az ehhez hasonló egyszerű, de aranyos hírekre nem mellesleg óriási szüksége van mostanság Amerikában a rendőröknek. Az ország nagy részén ugyanis rengeteget romlott a rendőrság általános megítélése azután, hogy tavaly májusban egy túlkapás miatt intézkedés közben meghalt egy 43 éves, büntetett előéletű fekete férfi, George Floyd. Sok nagyváros politikusai próbálták ezután úgy szavazatra váltani a közfelháborodást, hogy komoly pénzelvonással büntették a saját rendőrségüket. Egy-egy ilyen felkapott történet, mint amit a fenti videón látni, talán idővel helyrebillenti a megítélésüket.

Arról pedig, hogy mi a bevett módszer Amerikában, ha magányos rendőr intézkedik, itt írtunk korábban egy érdekes posztot: