A Red Bull nevére veszi a Honda versenymotorját

2021.02.16. 17:13

Nem lesz motorfejlesztés a 2022-es szezontól, így a Red Bull az idei motorokkal is versenyképes maradhat – állítólag ez a gondolat vezetett oda, hogy maguk folytassák a Honda versenymotor gyártását.

rbhonda logo

A Red Bull Racing, illetve a jelenleg épp Alpha Tauri néven futó fiókcsapata elég nehéz helyzetbe került, miután a Honda tavaly bejelentette, hogy 2021 végén kivonul az F1-ből. Az egyetlen szóba jövő motorszállító a Renault maradt volna, de a két cég korábbi nézeteltérései még túl frissek, hogy erről egyáltalán szó eshessen. A Mercedes és a Ferrari motorgyártási kapacitásai pedig lényegében már foglaltak.

Bár egy komoly motorfejlesztő cég fenntartása valószínűleg még a Red Bull lehetőségeit is meghaladná, az FIA döntése, amely szerint 2022-től befagyasztják a motorok fejlesztését a költségek csökkentése érdekében, azt is jelenti, hogy a 2021 végi Honda motorokat egészen biztosan évekig tudják majd alkalmazni. Méghozzá anélkül, hogy a versenyképességük veszélybe kerülne.

Egyes rajongók abban bíztak, hogy az 1990-es évek végi megoldáshoz hasonlóan előveszik a Mugen nevet, és úgy folytathatják a Honda motor fejlesztését, de nem így lesz. A Red Bull 2022-re a saját nevét írja majd a motorokra, bár a nyilatkozatokból úgy tűnik, akár arra is nyitottak lennének, hogy később bevonjanak egy újabb partnert, amely akár a nevét is felírathatná a Hondától megörökölt motorokra.