Kétemeletes villát vontattak át egy új telekre San Franciscóban

2021.02.22. 13:54

Egy kétemeletes viktoriánus villát helyeztetett át egy új telekre tulajdonosa San Franciscóban, hogy megmentse a 139 éves épületet a lerombolástól. A teljes épületet nyerges vontató segítségével vitték arrébb a több száz méterre lévő új helyére - több százan nézték a nem mindennapi mutatvány, amint a ház átkerül a Franklin utcából a Fulton utcába.

Azért volt szükség az épület áthelyezésére, mert a telken, amelyen eddig állt, többemeletes apartmanházat építenek. A telek nagyon értékes, az 1800-as évek végén épült villát viszont nagy kár lett volna lerombolni, így jött ez a különös, bár Amerikában messze nem példátlan megoldás. Ahhoz, hogy a 24 méter hosszú, kétemeletes villa eljusson a célállomásra, parkolóórákat, közlekedési lámpákat és táblákat kellett leszerelni, fákat kivágni és elektromos vezetékeket lekapcsolni.

A hat hálószobás, három fürdőszobás ház átköltöztetése a San Francisco Cronicle című lap közlése szerint 400 ezer dollárba (118 millió forintba) került, ennyibe került fele-fele arányban az engedélyek megfizetése és a szállítás költsége. A különleges akció megvalósításához a város 15 különböző hatóságának engedélyére volt szükség.

2021-02-22 13 52 28-Window

A szállításért felelős szakértő szerint megérte a pénzt a különleges költöztetés, mivel egy történelmi jelentőségű házról van szó. A 19. században épült viktoriánus házak és a spanyol gyarmati stílust magukon viselő épületek hozzájárulnak San Francisco építészeti atmoszférájához, amely a kaliforniai város egyik turistavonzó különlegessége.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.