Visszamenne Afrikába a Forma-1

2021.02.28. 10:46

Huszonnyolc éve annak, hogy a Forma-1 versenynaptárában utoljára afrikai helyszín szerepelt, de az arab féldiktatúrák után most a fekete kontinens felé is nyitnának a sorozat szervezői. Állítólag több országból is lenne ehhez jelentkező. 

F1-es futam Kyalamiban
F1-es futam Kyalamiban

Egy Forma-1-es futam rendezése drága vállalás. A magyar adófizetőknek például minden évben 10-12 milliárd forintjába kerül, hogy legyen Magyar Nagydíj, és ez még csak az az összeg, amit a rendezés jogáért fizetünk, a rendezés maga ezen felül van. Részben ezért is lett az a tendencia, hogy tradicionális európai helyszínek inkább lemondtak a sorozatról, míg olyan presztízs projektre szívesen költő országok, mint Oroszország, Azerbajdzsán vagy az Emirátusok beszálltak. Idén még Szaúd-Arábia is bekerül a versenynaptárba, ami miatt már most nagy a felháborodás.

Phil Hill az 1958-as Marokkói Nagydíjon
Phil Hill az 1958-as Marokkói Nagydíjon

Az afrikai visszatérésről az utóbbi hónapokban lettek egyre hangosabbak a pletykák, és most már a sorozat első vonalából nyilatkoznak ennek esélyéről. Chloe Targett-Adams, a versenyek népszerűsítéséért felelős igazgató elmondása szerint már évek óta mennek tárgyalások ezügyben, Észak- és Dél-Afrikából is van érdeklődő. A déli helyszín szinte biztosan a dél-afrikai Kyalami, ahol 1993-ig rendszeresen megfordult az F1. Hogy az északi mi lehet, rejtély, bár valószínűleg Marokkó, ahol a királyi család hírhedten rajongója az autósportnak, és ahol az 1958-as casablancai versennyel először járt a Forma-1. Más kérdés, hogy épített versenypályájuk még nincs, és az sem mellékes, hogy még a szintén szegény környező országokban is magasabb az egy főre vetített GDP, mint Marokkóban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.