Volvo C40: ismerős villanyautó, erős ígéretek

2021.03.02. 16:32

Ha le akarnánk egyszerűsíteni a helyzetet, mondhatnánk, hogy a Volvo simán csak leutánozza a Tesla legfontosabb üzleti húzásait, de ennél még többről van szó. A svéd vállalat lehet ugyanis az első hagyományos autógyártó, amely felvállal egy teljes átalakulást, bármilyen bizonytalan is.

A C40 bemutatása kapcsán úgy tűnt, ez tulajdonképpen csak ürügy az új üzleti modell ismertetésére, és a háttérben meghúzódó elszántság jelzésére. A típus ugyanis alig több, mint az XC40 egy új karosszériaváltozata. Az autó műszaki értelemben azonos az XC40 Recharge P8-assal, azaz a tisztán elektromos változattal.

Millimétere ugyanakkora, szemből ugyanúgy is néz ki, csak a tetőt és a far felső részét dolgozták át: az előbbi kupékat idéző vonalvezetésű, így 6,2 centivel kisebb a hátsó fejtér, és 6,9 centivel alacsonyabb az egész autó. A lényegi eltérés az, hogy ez a változat egyáltalán nem lesz elérhető hagyományos, benzin- vagy dízelmotoros hajtással, csak elektromos kivitel készül.

A hajtás 408 lóerős, két egyforma villanymotorból áll, és egy 75 kWh hasznos kapacitású akkumulátor táplálja, azaz ugyanaz, amelyet az első elektromos Volvóból és a Polestar 2-ből már ismerünk. A hatótáv állítólag 420 km körüli lesz – bár ez nyilván nagyban függ a vizsgálati körülményektől –, 100 km/h-ra pedig 4,9 másodperc alatt gyorsulhat az autó.

Az igazi forradalom nem is maga az autó, hanem az, ahogy kínálják: kevés változat lesz, interneten kínálják majd előre meghatározott, központilag szabályozott árakon, és a vásárlás mellett tartós bérleti konstrukciót is kínálnak majd. Egy másik lényeges változtatás, hogy drámaian csökken majd a típusváltozatok száma: a C40 ilyen szempontból csak mintául szolgál a kínálat későbbi átdolgozásához.

Az egyik egyszerűsítési irány a szénhidrogéneket égető változatok leépítése lesz: a tervek szerint 2025-re az eladott Volvók felének kellene elektromosnak lennie, 2030-ra pedig teljesen átállna a cég a villanyautó-gyártásra.

Azt egyelőre megtippelni sem mernénk, hogy ez a jövőkép mennyire tekinthető reálisnak, de a svéd cégvezetés optimizmusa tapintható.