100 milliós Porsche, 30 milliós fényezéssel

2021.03.05. 11:07

Könnyű túltolni a 100 millió forinton egy olyan közúti rakétát, mint amilyen a Porsche 911 Turbo S. A Turbo ugye mindig a minden körülmények között pokolian gyors 911-es, amit elsősorban arra való, hogy közlekedjenek vele és, hogy az évek folyamán - egy kicsi lejtő közbeiktatásával - az értéke folyamatosan növekedjen. Azt sem engedték el, hogy versenypályán ütős legyen, de arra meg már inkább a GT3 lesz a nyerő választás.

2,8 másodperc alatt van 100-on és 320 km/óra a végsebessége - a szerényebbik, 580 lovas Turbo-nak. A Turbo S-nél már 650 lóerős a 3,8 literes, biturbó bokszermotor és a gyári adatok szerint 2,7 alatt van meg neki a 0-100. A YouTube viszont tele van olyan videókkal, amiken nem kell ilyen sokat várni a 100-ra.

Annyira eszelősen gyors, hogy mi is csak kapkodtunk a levegő után és önkéntelenül vihogtunk, amikor letiportuk benne a gázt. Ennél már tényleg csak a Taycan Turbo S azonnali elektromos villámcsapása a súlyosabb.

Szóval a Turbo S-ben nagyjából minden adott, amit a Porsche tud és lehet válogatni hozzá egy halom opciós tételt. Pár kilogrammot hozó karbon tetőlemezt, szívemnek kedves, központi anyás arany felniket, padlótól plafonig bőrbe kötött utasteret és még egy csokor mást is.

Akinek nem elég az alap színválaszték és hozzám hasonlóan nem éri be mondjuk a Miami blue-val, az eltapsolhat akár 30 milliót is a kézzel készült Chromaflair fényezésre a Porsche Exclusive Manufaktur részlegénél.

Többrétegű pelyheket porlasztanak bele a fényezésbe, amik nagyjából 1 mikrométer vastagságúak. Ezek egy alumínium magból és egy külső üvegszerű rétegből állnak. Utóbbinak a vastagsága adja meg a különböző színeket. Így lehetővé teszi, hogy a fényviszonyok és a látószögtől függően mindig más színt mutasson a fényezés. Ettől van az, hogy még fényképen is kijön, mennyire széles skálán mozog a mélysége és valószínűleg élőben sokkal látványosabban játszik rajta a napfény.

Felesleges rongyrázásnak tűnik összepipálgatni az eddigi legdrágább 992-est, de valószínűleg tíz év múlva ezek mennek el a legszürreálisabb pénzért.