Szivacshiány akaszthatja meg az autógyártókat

2021.03.05. 16:08

Texasban a kivételesen kemény téli időjárás minden területen komoly fennakadásokat okoz, így egyes műanyagipari alapanyagok előállítása is leállt egy időre. Ez generálhat újabb problémát az autógyártók számára, a hónapok óta komoly károkat okozó chiphiány mellett.

texas freezing

A baj abból származik, hogy a szélsőséges időjárás miatt egy ideje leálltak Texasban az olajfinomítók, így a polipropilén-oxid nevű vegyület termeléséből is kiesett egy nagyobb tétel. Ez első hallásra elég belterjes problémának tűnhet, de ha hozzátesszük, hogy a poliuretán hab alapanyagáról van szó, amelyből az autóülések készülnek, mindjárt érthetőbb, hogy miért baj ez. Egyes beszállítók állítólag napokon belül kifogynak a habszivacsból, és ha ez bekövetkezik, nem lesz ülés, amit az Amerikában készülő autókba építhetnek.

A probléma az autóipar globális természete miatt Európában is hiányt okozhat azon típusok – például egyes BMW és Mercedes modellek, illetve néhány Ford és Toyota – esetében, amelyeket az Egyesült Államokból szállítanak.

pu seatbase

A hír a beszállítóktól származik, és az autógyárak számára egyelőre inkább fenyegetés, mint valós probléma: az alapanyaghiány állítólag legkorábban március második felében akaszthatja meg az autógyártást, addig pedig több szinten is megpróbálhatnak megoldást találni.