VW Touranjával zúzott össze egy MiG–29-est egy részeg tiszt Ukrajnában

2021.03.14. 00:01

Alighanem élete története esett meg szerdán az ukrán légierő egy tisztjével, de pechére sok emléke nem marad róla. A világhírt viszont megkapta érte, történ ugyanis, hogy a 47 éves százados részegségében autójával farba küldött egy MiG-29-est a Vaszilkiv légi támaszponton. 

tbe

A nem mindennapi történet szerda éjjel történt, amikor a szerencsétlenül járt elfogó-vadászrepülőgépet épp vontatták. Eközben tűnt fel a részeg tiszt, aki Volkswagen Touranjával belerohant a MiG hajtóművébe, összezúzva egyúttal a jobb oldali függőleges vezérsíkot is. A balesetet kisebb tűz is követte, amit gyorsan eloltottak. Az ütközésben a részeg tiszt, az autó sofőrje megsérült, elsősegélyt kapott, de utolsó hírek szerint az állapota kielégítő. A drága repülőről ez már nem mondható el.  

rvev

Mint a témához értő Orosz/szovjet haditechnikai eszközök nevű Facebook-oldal írja, a repülőgép hajtóműve hő- és mechanikai sérüléseket szenvedett, valószínűleg le fogják írni. Alighanem donorként használják majd az országban üzemelő nagyjából 35 működőképes MiG-29-eshez, mert ahogy azt szintén a hozzáértők írják, nagyon kevés lehetőség áll rendelkezésre a repülőgép helyreállítására, mivel nincsen kellő utánpótlás eredeti alkatrészekből. Az ukrán hadseregben amúgy régi probléma az alkoholizmus, de etéren állítólag sokat romlott a helyzet az elmúlt években, az orosz támogatású szeparatistákkal 2014 óta folytatott harc ugyanis sokat rontott a sereg katonáinak pszichés állapotán.