Jégen a Lamborghini terepjárója a leggyorsabb

2021.03.24. 12:09

Valahol megnyugtató, hogy a világban zajló szörnyűségek – pandémia, videókártya-hiány, globális felmelegedés és helyi háborúk – mellett még mindig van idő és energia hülye rekordok felállítására. Most épp a Lamborghini állított fel néhányat, Oroszországban.

Pontosabban Dél-Szibériában, a Bajkál-tó jegén száguldoztak az Urus SUV-val, megdöntve a kategória sebességi rekordját. Ezt még 2019-ben állították fel egy Jeep Grand Cherokee Trackhawkkal, ami 280-as tempót ment jégen. Ehhez képest a Lamborghinivel 298 km/h-t értek el, ami alig marad el a típus 305 km/h-s végsebességétől. Emellett az álló helyzetből gyorsulás 1000 méteres rekordját is beállították a típussal: ezen a távon 114 km/h-s átlagsebességet ért el a jégpáncél tetején, ami a Jeep esetében korábban 100 km/h volt.

Az orosz autóklub és az FIA által is hitelesített adatokat később hozzák nyilvánosságra, de a 650 lovas luxusterepjáró eladásainak nyilván jót tesz egy kis hírverés, különösen az orosz piacon, ezért beszélnek már most a kategória-rekordról.

Az Urus egyébként nem a leggyorsabb autó jégen: ezt a címet a Nokian gumigyár korlátozásaitól megszabadított Audi RS6-os tesztautója viseli, amellyel 2013-ban futottak egy 335 km/h-s világrekordot.