Új szövetségre lép a Toyota és az Isuzu

2021.03.24. 09:15

Mind a két japán gyártó elsősorban a távol-keleti haszonjármű-piacon erős, és úgy tűnik, a kapcsolatuk megújítását most komolyabban gondolják, mint korábban bármikor. Közös fejlesztések indulnak, sőt, a Toyota még be is vásárol az Isuzu részvényeiből.

isuzu toyota

A Toyota összesen 42,8 milliárd jen – úgy 394 millió dollár – értékben vásárol részvényt, így az Isuzu 4,6%-át szerzi meg. A tervek szerint ennek nyomán az Isuzu és a Hino Motors – a Toyota teherautó- és buszgyártó üzletága – között indul szorosabb együttműködés a jövőben. Ennek keretéül egy új vegyesvállalat szolgál majd, amelyben a Toyota 80, a Hino és az Isuzu 10-10%-os részesedést kap.

A közös tervekről egyelőre elég általános képet fest a két cég közleménye, de úgy tűnik, minden, ma divatos fejlesztést közösen folytat a Hino és az Isuzu: együtt dolgoznak például elektromos és üzemanyagcellás járműveken, önvezető technológiákon és elektronikai platformokon.

Ezzel gyakorlatilag újabb gyártóra terjeszti ki érdekszféráját a Toyota, amely hasonló partneri viszonyban van már a Subaruval, a Mazdával és a Suzukival is.