Dolgoznak a keréken, ami gombnyomásra változtatja az alakját, méretét

2021.04.13. 12:37

Az origami papírművészetre építve fejleszti nyolcadik éve két nagy nevű egyetem azt a kereket, aminek úgy van tekintélyes teherbírása, hogy közben egész nagy skálán változtatható a mérete és a formája. Ez a fejlesztés Origami néven fut, és nemrég a Hankook is beszállt a projektbe, így könnyen lehet, hogy hamarosan valamilyen területen hasznosulni tud a sok munka.

1617967474 840 560-833x474

A Harvard Egyetem mérnökeinek és a Szöuli Egyetem biorobotikai szakembereinek közös fejlesztőmunkája ez a lenti videóban mozgásban és méretváltoztatás közben is jól látható kerék, amin 2013-ban kezdtek el dolgozni a fejlesztői, és jelenleg a negyedik generációs prototípusánál tartanak. A munka nyolc éve, 5-7 centis tesztpéldányokkal indult, ahol azt már sikerült igazolni, hogy ez az oldalirányú erőhatással kezelt, hajtogatós módszer használható egy guruló eszközön kerékként, de csak mostanság jutottak el odáig, hogy ezt ember által vezetett eszközökön használják. A legújabb kerekük már 45 és 80 centi között tudja változtatni az átmérőjét akár gurulás közben is.

A kerekek három réteg vastag, rugalmas membránt tartalmaznak, ez teszi valamelyest puhává őket. A merev elemek lézervágott alumíniumpanelekből állnak. A kutatók szerint nagyban szélesítheti a felhasználási módját, ha sikerülne a külső lemezeket gumival borítani, az viszont a következő évek munkája lesz, hogy ezt úgy oldják meg, hogy közben nem csorbul az alakformálhatóság mértéke és sebessége. Hogy mégis mire lehet akkor jó? Bár a Hankook beszállásával az sem kizárt, hogy valamilyen szűk kereskedelmi csoportot is becéloznak majd vele, de ahol tényleg haszna lehet, az például az űrkutatás. Egy idegen égitesten jó, ha egy jármű így tud alkalmazkodni a váratlan, változó terepviszonyokhoz, és még az sem kizárt, hogy a hadipar is meglátja benne a fantáziát.