Már a konnektoros hibrideket ölnék az európai zöldek?

2021.04.14. 11:50

Kevesen vonják kétségbe, hogy a konnektoros hibrid hajtás csupán átmeneti megoldás a villanyautók fele vezető úton, de úgy hallani, annak is váratlanul rövid életű lehet.

porsche phev

A Reuters értesülései szerint már most ott van egy javaslat az EU döntéshozóinak asztalán, amely kifejezetten tiltaná, hogy a konnektoros hibrideket a gyártók fenntartható beruházásnak címkézzék. Ez látszólag részletkérdés, de a céges eladások szempontjából például fontos: ilyen modelleket valószínűleg nem vásárolna egyetlen vállalat sem, ha megjelenne egy ilyen rendelkezés az EU részéről.

Bár az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta a hírt, a prominens, közlekedéssel foglalkozó európai zöld szervezetek álláspontja ismert. Ők azzal érvelnek, hogy ezek a típusok a gyakorlatban a megadottnál jellemzően többet fogyasztanak, mivel a felhasználóik nem használják ki az akkumulátor hálózati töltésének lehetőségét. Ugyanakkor az autógyártók 2030-ig biztosan piacon tartanák az ilyen benzin-elektromos típusokat, mivel a tisztán elektromos járművekre való áttéréshez egyelőre számos háttérfeltétel hiányzik. Így Európa nagy részén az elektromos hálózatot sem készítették fel az autók tömeges töltése jelentette megnövekedett terhelésre.

Természetesen akár éveken át húzódhat a vita a konnektoros hibridek jövőjéről, de az autógyártók képviselői szerint az átminősítésük akadálya lenne a további fejlesztéseknek ebben az irányban.