Romániában büntetnék azt, aki telefonozva sétál át az úton

2021.04.16. 10:29

Komoly KRESZ-szigorításra készülnek Romániában, ez pedig leginkább a gyalogos közlekedést érintheti majd. Nemhogy a telefonnyomkodás, de akár a fülön hordott fülhallgató is büntetést érhet egy úton átkelő gyalogosnak hamarosan - írja a transindex.ro magyar nyelvű romániai híroldal. 

kb

Ahogy a transindex cikke írja, a román belügyminisztérium közvitára bocsátott egy tervezetet a KRESZ-módosításról, ami a biciklis, az elektromos rolleres és a gyalogos közlekedést érintené. Utóbbi terén azokat a helyzeteket szeretnék kivédeni a jövőben, amikben a gyalogosok felelőtlensége miatt születnek balesetek. A szabályozás az autóvezetéséhez hasonló lenne, és ahogy vezetés közben sem végezhető olyan tevékenység, ami elvonja a sofőr figyelmét a forgalomról, úgy a gyalogosok sem tehetnének ilyet akkor, amikor rálépnek az úttestre és amúgy szabályosan keresztezik azt egy átkelőn vagy egy utcasarkon.

A tervezet leginkább az úton átkelés közben telefonozással foglalkozik, de nyilván nem csak a beszélgetéssel, de legalább ennyire a nyomkodással, telefonra figyeléssel járó szokásokkal, mint a böngészés vagy akár egy térképpel navigálás. És külön említi a zenehallgatást is, mint figyelemcsökkentő körülményt, így ha a tervezetből módosítás lesz, várhatóan szabálysértésnek minősül majd, ha valaki fülön hagyott fejhallgatóval sétál át a zebrán vagy bárhol az úttesten. 

A biciklis módosítás várhatóan annyi lesz, hogy tilos lenne 30 km/h-nál gyorsabban haladni biciklivel, az elektromos rollerezés szabályozását pedig várhatóan úgy vezetik be a KRESZ-be, hogy egy az egyben a kerékpáros szabályokat alkalmazzák rá.