Fényezetlen elemekkel a túlsúly ellen

2021.04.17. 14:15

Colin Chapman óta tudjuk, egy autó nem feltétlenül attól lesz gyors, hogy erős. Legalább ilyen lényeges a lehető legkisebb súly is. Jól ismerik ezt a tételt a Nissannál is, noha a GT-R-re nehéz lenne ráfogni, hogy kevés lenne benne a lóerő. Pláne a Nismóban.

Most azonban elég unortodox súlycsökkentéssel készültek, már ami a legfrissebb GT-R Nismo különkiadást illeti. A modell termékfelelőse, Hiroshi Tamura úgy mutatta be a Stealth Grey fantázianevű kékesszürke fényezéssel ellátott sportkocsit, hogy az már a Nismo új színét viseli. Csak éppen nem mindenhol.

Nem kell sasszeműnek lenni, hogy észrevegyük, a szénszálas géptető fekete maradt. Tamura szerint ugyanis igyekeztek a lehető legtöbb súlyt megtakarítani, és bizony a számítások szerint a motorháztető fényezése plusz száz grammot jelentett volna. Úgy ám, tíz dekát. Párizsiból sem túl sok, egy ilyen autónál meglehetősen elenyésző. De ha le lehet faragni, miért ne tennék?

Az ikerturbós, 3,8 literes V6-os motor feltöltőin is módosítottak valamelyest, a cél a közvetlenebb reakció elérése volt. Teljesítménybeli változásról ugyanakkor nem számolnak be. Az eddigi elődökből kiindulva abban biztosak lehetünk, hogy erőből és vezetési élményből az új Nismo különmodellben sem lesz hiány. Az ára viszont még nem ismert.