Új távlatokat nyit a luxusban ez a kínai limuzin

2021.04.22. 06:04

Nem csak a Slik-FAW sportkocsi árulkodott arról Sanghajban, hogy a Hongqi márka fejlesztését nagyon komolyan veszik: kiállítottak egy tanulmányt is, amely a jövő kínai luxusautóinak előképe lehet.

A nagy limuzint kívülről a nyúlánk alapforma, és persze a sok króm mellett érdekes mintázatú LED-lámpák emelték ki a Sanghaji Autószalon autótömegéből. Ezen az autón is látszik, hogy a Hongqi márkát már profi formatervező részlegre bízta a FAW: az L-Concept önálló, izgalmas karakterű autó, alaposan kidolgozott részletekkel.

A külsejénél is érdekesebb azonban a belső kialakítás: az óriási luxusautó mindössze három ülőhelyet tartalmaz: baloldalt a szokásos két ülést helyezték el egymás mögött, míg a jobboldalon egyetlen személy foglalhat helyet akár fekvő helyzetig dönthető fotelben, szükségtelenül nagy lábtérrel. A középső ajtóoszlop nélküli kialakítás révén a beszállás sem ütközhet akadályba.

A belső tér ugyanakkor a sofőrülés előtt nem tartalmazza a megszokott kezelőszerveket. Kormány nincs, csak egy széles érinyőképernyő a műszerfal helyén – az elképzelés alighanem az, hogy a sofőr csak a célpontot adja meg valamilyen módon, a vezetés feladatát már az autó oldhatja meg. Amennyire ez a megoldás a távoli jövőbe mutat, annyira tűnik régimódinak az üveg függőkből álló csillárdíszítés az utas feje és az oldalablak között.

Az L-Concept ebben a formájában valószínűleg nem valósulhat meg, ám úgy hallani, hogy készítenek ez alapján egy szériamodellt, amely – valószínűleg humán sofőrrel és rendes kezelőszervekkel – 2023-ra készülhet el.