Itt az első teljesen elektromos Cupra

2021.05.25. 17:51

Mióta bemutatták a Volkswagen MEB platformját, tehát azt a moduláris építőkészletet, amiből a konszern márkáinak elektromos autói épülnek majd, sorra jönnek a különféle modellek. A sort a Volkswagen ID.3-as indította, mára pedig a Skodának és az Audinak is lett erre az alapra készülő modellje. Most pedig a Seat sportos, gamer cuccra emlékeztető logós almárkája, a Cupra mutatta be első elektromos modelljét, a Born-t.

Le sem tagadhatná, hogy közeli rokona a Volkswagen ID.3-asnak, de azért stíluselemeiben újat hoz a Cupra Born. Hatféle szín és több aerodinamikus felni választható hozzá 18-tól 20 colos méretig, a lehúzott géptető alatt vékonyabb LED-es fényszórók vannak és hátul is piros csík világít rajta. A hátsó oszlop takaró eleme fekete, hogy légiesebben mutasson a tető, valamint került rá diffúzorra emlékeztető betét is.

Utasterének elemei is ismerősek lehetnek, hiszen a kormány mögötti digitális kijelzőt és a belőle kinövő irányváltót már láttuk, de a központi érintőképernyő itt 12 colos és van kiterjesztett valóság alapú, szélvédőre vetítő kijelző is. Az ajtópaneleken környezetbarát mikroszálas anyag van, a sportosabb fazonú üléseken pedig a Seaqual Initiative által fejlesztett kárpit, mely főleg óceánokból származó plasztik hulladékokból készül.

Tengelytávja 2767 mm-es, a csomagtartója pedig 385 literes. Mivel a Cupra Born is alapvetően hátsókerekes, ezért itt található benne az állandó mágnes szinkronmotor, mely akár 16 ezret is forog. A villanymotor 150 és 204 lóerős teljesítményű lehet, de a nyomaték mindkét esetben 310 Nm.

Valóban új funkció viszont az 58 kWh-s és 77 kWh-s lítiumion akkumulátorral is elérhető e-Boost, amivel 231 lóerőre növekszik a teljesítmény. A nagyobb akksis változat ezzel 7 másodperc alatt zavarja le a 0-100-at és akár 540 km-t megy egy töltéssel. 420 km-es a kisebbik változat hatótávja, ellenben 2,6 másodperces 0-50-et tud, 100 km/óráig pedig csak 6,6 mp kell neki.

125 kW-os töltővel 7 perc alatt 100 kilométernyi áramot szív magába, 5%-tól 80-ig pedig 35 perc alatt ér el a töltöttség. Az alap Cupra Born-ban egyébként 45 kWh-s akksi van és 340 kilométeres hatótávot ígérnek, valamint 9 mp alatti gyorsulást.

Spanyolországban rajzolták, de a Cupra Born is a Volkswagen zwickaui gyárában készül majd szeptembertől.