Gigantikus büntetést kaphat a Ford adóelkerülés miatt

2021.06.08. 06:04

Észak-Amerikában nem igazán érdemes teherautót bevinni külföldről, ami egy negyon fura jogszabálynak köszönhető. Ám a megszegése ettől függetlenül nem maradhat büntetlenül.

Az úgynevezett csirke-adót még 1964-ben vezette be a Johnson-adminisztráció a külföldről jövő haszonjárművekre, miután Franciaország és Nyugat-Németország megemelte az amerikai fagyasztott csirke vámját. Ennek következtében a személyautók 2,5 %-os vámtétele helyett haszonjárművek után 25%-ot kell fizetni.

A Ford ezt a többletterhet igyekezett kikerülni a 2010-es évek elején: a Törökországban gyártott Transit Connect furgonokat személyautóként vitték be az Egyesült Államokba. Persze nem az ablakos változatot, de a vámosok kedvéért terveztek egy ideiglenes hátsó üléssort, amit aztán azonnal kivettek az autókból, amint azok átlépték a határt, és átmentek az ellenőrzésen.

A kérdés körüli jogvita 2013 óta tart, és a Ford kitart amellett, hogy minden szabályt betartott. Ugyanakkor a hatóság szerint tartoznak 181 millió dollárral, sőt, kiróhatnak rájuk egy komolyabb bírságot is: 652 millió és 1,3 milliárd dollár közti összegről beszélnek.

A Ford szerint bírságot csak a bűnösség mértékében lehet kiszabni, azaz a jogvita folytatódik: két kör után már a Legfelsőbb Bíróságon.