Amerikában jelölnék a gyalogosokra veszélyes SUV-ket

2021.06.12. 13:39

Habár Európában és Japánban régóta része a törésteszteknek a gyalogosvédelem, Amerikában a sajátos szabályozás miatt a teherautónak számító nagy SUV-k és pickupok mentesültek ez alól a vizsgálat alól. Ennek számszerűsíthető következménye, hogy ezek az autók több halálos áldozatot követelnek, mint a normál személyautók: ütközéskor a gyalogosok és a biciklisek ahelyett, hogy ráesnének a motorháztetőre, az óriás-terepjárók esetében a túl magas és szinte teljesen függőleges orr rész miatt az autó alá kerülnek.

2

A Bloomberg szerint New Yorkban 2019-ben 29 halálos kimenetelű biciklis-gázolásból 25-öt nagyméretű jármű okozott, emiatt az állam szenátora, Andrew Gounardes nyújtott be előterjesztést egy új szisztéma felállításáról: a kereskedésekben egy öt csillagos rendszerű figyelmeztető jelzéssel kellene feltüntetni az autókon, mennyire veszélyes az adott modell a gyalogosokra/biciklisekre. 

Az USA-ban egyébként is egyre nő a gázolások száma (évente 4-5 százalékkal), ami legalábbis részben az említett, nagyméretű SUV-k számlájára írható. Ezzel összefüggésben a Kormányzati Elszámoltathatósági Hivatal (GAO) 2020 áprilisában közzétett egy tanulmányt, amelyben a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatalt (NHTSA) szólítja fel arra, hogy a gyalogosvédelmet is foglalja bele az értékelési rendszerébe. Úgy tudni, - bár nem kimondottan a GAO felhívására - a közeljövőben a NHTSA felül fogja vizsgálni az egész, idejétmúlt rendszerét. Hogy egy nagy, piros, halálfejes matrica megváltoztathatja-e az amerikaiak hagyományos ízlését, az kérdéses, valószínűbb, hogy továbbra is veszélyben lesznek a gyalogosok, a biciklisek, a motorosok és a kisautósok is.

Via Jalopnik