Szövetséget köt a Northvolt és a Volvo

2021.06.22. 12:17

Jövőre elvben elkezdhet termelni a Northvolt svédországi akkumulátorgyára, és úgy látszik, a Volvo az első nagy megrendelők között lesz. Ám úgy tűnik, a két cég együttműködése nem csak erről szól majd.

volvo ev pl.png

A Northvolt, bár egyelőre nem gyárt semmit, az elmúlt években elképesztő karriert futott be: a 2015-ben alapított vállalkozás, amelyet kifejezetten autókba szánt akkumulátorok gyártására alapított a Tesla egyik korábbi vezetője, 2019-től hatalmas összegeket kapott az autóiparból, és más befektetőktől. A BMW és a VW csoport pedig a jelentős anyagi segítség mellett felvásárló partnerként is fontos része lett a cég üzleti modelljének.

A vállalat egyelőre hagyományos, nedves elektrolitos Li-ion akkumulátorok gyártását tervezi – bár ennek egy modern, alacsony mangán- és kobalt-tartalmú, NMC 811-es változatával indítanák a termelést – az első üzemük pedig 2022-re készül el. Az észak-svédországi Skellefteå-ban épülő gyárban első körben évi 40 GWh-nyi akkumulátor készülne évente, amit később 60 GWh-ra növelnének. Ebből vásárolna a Volvo, illetve testvérmárkája, a Polestar is, de emellett egy vegyesvállalat alapítása is a tervekben szerepel, amely Svédországban egy új, közös kutató-fejlesztő részleget is felállítana.

Az első Volvo modell, amelybe már Northvolt akkumulátorok kerülhetnek, a Volvo XC60-as utódja lesz. A típusról egyelőre csak annyit árultak el, hogy ez már csak tisztán elektromos hajtással lesz elérhető, elsőként a Volvo kínálatában.