Drasztikus költségcsökkentés jön a BMW-nél

2021.06.23. 09:28

A BMW egyik igazgatótanácsi tagja, Milan Nedeljkovic nyilatkozott a német sajtónak a célkitűzésről, amely első hallásra elég meredeknek tűnik.

„Az egy járműre eső gyártási költséget 25%-kal csökkentjük 2025-ig” - idézi a vezetőségi tagot a Handelsblatt. Nedeljkovic annyit tett hozzá, hogy növelnék a versenyképességet a konkurensekkel szemben, a legfontosabb részletről, a drasztikus költségcsökkentés mikéntjéről azonban nem esett szó.

Az eddig is alkalmazott erős szabványosítás mellett nem könnyű elképzelni, hogy hol tudnának ekkora megtakarítást elérni a gyártás kapcsán, de valószínű, hogy egyszerre több módszer alkalmazására lesz szükség. Így számíthatunk a gyártás átszervezése mellett arra is, hogy a BMW egyszerűbb műszaki megoldásokra vált olyan területeken, ahol ez nem feltűnő.

Korábban azt is megszellőztette a cég, hogy a motorválaszték egyszerűsítése is a céljaik közt szerepel, ahogy az is egyértelmű törekvés a cégnél, hogy teljesen megszüntessék a manuális váltós modellek gyártását, ennyi azonban önmagában aligha lenne elegendő a költségek 25%-os mérsékléséhez.