111 év után lecserélik autójelüket a britek

2021.07.09. 11:10

Szeptember 28-a után eltűnik a britek 1910 óta óta használt autójelzése, a GB. Az ezután külföldre autózó britek autóin már a UK matrica lesz használatos. 

Az Egyesült Királyság vezetése már jelezte az ügyben illetékes Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) a változtatás szándékát, azaz hogy 111 év után felhagy a GB (Nagy-Britannia) jelöléssel, és áttér a UK (Egyesült-Királyság) jelölésre, ami egy nagy változásnak mondható a nemzetközi autójelek amúgy statikus műfajában. A cserének ugyan nem közvetlen oka az uniós kilépés, de egybeesik egy másik hasonló változással, ami abból ered: az újonnan kiadott brit autók rendszámtáblán egy ideje már nincsenek ott az uniós csillagok.

Konkrét magyarázat ugyan nincs a váltásról, de a brit sajtó szerint ez egy egyértelmű politikai gesztus Észak-Írország felé. Ez az alig kétmilliós ország az Egyesült Királyság egyetlen része, amely nem a Brit-szigeten, hanem az Ír-szigeten fekszik, így földrajzi és politikai értelemben nem része Nagy-Britanniának.

Az észak-íreknél nagy feszültségeket okoztak a Brexit körüli változások, szakértők szerint már az sem kizárt, hogy az ország pár éven belül kiválik az Egyesült-Királyságból, és egyesül Írországgal, ami óriási csapás lenne Angliának, és alighanem felfokozná a skótok függetlenedési kedvét is. Miután Nagy-Britannia annak a szigetnek a neve, amelyen Anglia, Skócia és Wales található, a GB jelölés eddig nem passzolt az észak-írekhez, a UK viszont sokkal inkább passzol, így alighanem ez az egész váltás egy feléjük tett gesztus, semmi több.