Az Audi mutatott valamit az A8 jövőjéből

2021.07.13. 11:31

Még a nagy autógyártóktól sem idegen, hogy időnként kijönnek valami autótól nagyon elrugaszkodott tanulmánnyal, amit aztán jobb híján csak guruló nappaliként tud értelmezni a fogadó közönség. Az Audi is valami ilyesmit tesz most, amikor megmutatja a Grand Sphere tanulmányát, de nagyon úgy tűnik, ebből a némán suhanó luxus kabinból tényleg autó lesz,  akár már az évtized közepére. 

Láthatóan van munka elég az Audi villanyautózást fejlesztő programjánál, az Artemis-nél. Egy ideje már formálódik például náluk három tanulmány, ami az Audi villanyautós középjövőjét igyekszik megfogalmazni: a Grand Sphere, az Urban Sphere és a Sky Sphere. Utóbbi egy sportautó lesz, az Urban várhatóan egy városi terepjáró, esetleg egy kisbusz, még a Grand az, amelyikről most kiadtak néhány fotót: ez lenne az Audi A8 nem is olyan távoli utóda, amiben a vezetésnek már kevés szerep jut, az első sor kényelmének viszont minden eddiginél több. 

A részletekkel persze kár nagyon megbarátkozni, ez mégiscsak egy koncepció. Ami viszont fontos üzenet, hogy az Audniál úgy számolnak, hogy ez egy 800 kilométeres hatótávval bíró villanyos lesz, mire autó lesz, ami 4-es szintű önvezetéssel bír majd. Ez a szint már szinte semmiféle emberi beavatkozást nem igényel, de a tanulmányban jól láthatóan van kormány és pedálok, ha szükség lenne rájuk. 

Vélhetően az Audinál is úgy számolnak, hogy ha szoftveresen meg tudják ugrani ezt, az autó képes legyen hosszan vezetni saját magát, és a cél, hogy erre az időszakra a beltér a legmagasabb szinten szolgálja a sofőr kényelmét. A képek alapján ezt hozza majd, de hogy a hangulaton túl mi marad mindebből 2024-re, amikorra a tervek szerint szériaautóvá érik, majd meglátjuk, de ez legalább annyira múlik majd az önvezetés körüli jogviszonyokon, mint az Audi mérnökein. Mindenesetre a tanulmányt fizikai formában szeptemberben, a Müncheni Autószalonon mutatják meg először.