Letették az alapkövet, megépül végre az utolsó húsz kilométer is az M6-osból

2021.07.14. 06:13

Kedden egy politikusokból és építtetőkből álló csoport lerakta az M6-os autópálya utolsó húsz kilométerének alapkövét, így jöhetnek a komolyabb földmunkák a Bólytól az ivándárdai országhatárig tartó szakaszon. A kivitelezést nettó 88,6 milliárd forintból végzik, 2024-re várható az átadás. 

Ahogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő honlapja írja, valójában már február óta zajlik a munka az M6 autópálya országhatárig tartó szakaszánál, de még csak most érnek a régészeti feltárások végére. A következő fázis a nagy tömegű földmunkák - humuszleszedés, töltésépítés, bevágás készítés - időszaka lesz, valamint megkezdődik a műtárgyak építéséhez szükséges próbacölöpök építése is.

A beruházás a 26,6 méteres koronaszélességgel épített út építésén túl 16 műtárgy építését tartalmazza, melyek közül a legjelentősebbek a Villány-Mohács MÁV vasútvonalon átvezető híd, valamint a völgyhidak a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak felett. Épül még egy komplex pihenőhely Nagynyárádnál, egy ellenőrzőhely Ivándárda mellett, valamint egy mérnökségi telep Babarcon. 

Azzal, hogy az országhatárig ér majd az M6-os, nem csak a Horvátországba nyaralni tartók járnak majd jól, de az Észak- és Dél-Európa közötti tranzitforgalom lendületének is nagy hasznára lesz majd a szakasz. A végső szakasz átadásával teljes körűen megvalósul az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti közúti kapcsolatot biztosító folyosó magyarországi nyomvonala. 

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezést a S-D 2020 M6 Konzorcium végzi nettó 88,6 milliárd forint értékben.