Ilyenek lesznek a Forma-1-es autók 2022-től

2021.07.16. 06:05

A Silverstone-i aszfalton mutatták meg, milyen irányba változik jövőre a Forma-1. A 2022-es szezonban teljesen új szabályrendszer szerint épülnek majd az autók, az FIA pedig mutatott egy eszerint épített bemutatóautót.

Ha nincs a világjárvány, már a 2021-es szezonban megejtette volna az FIA a váltást, a koronavírus miatt viszont a '22-es szezonra tolódott az új aerodinamikai szabályrendszer bevezetése. Az új szabályoktól sokat remélnek a szervezők. Egyrészt az új csomaggal jelentősen csökken majd az autó mögötti turbulencia, a zavaró légáramlatok eltűnésével pedig több lehet majd a szoros meccs a pályán. Másrészt sokat egyszerűsödik majd az autók építése, kisebb mozgástere lesz a csapatoknak, ami elmoshatja majd a különbséget a jelenleg nagyon széthúzott mezőnyben. 

Látszatra az egyik jelentős újdonság, hogy az első szárnyról eltűnnek a bonyolult bargeboardok, de a hátsó szárny is egyszerűbb lett, ahogy az oldalsó légterelő elemek is eltűntek. Kevésbé feltűnő, viszont kulcsfontosságú változás a szívóhatás alkalmazása. Az autók alján lévő csatornák pótolják majd részben azt, amit a szárnyak egyszerűsödésével veszítenek tapadásban az autók. Ez hozhatja majd el a szorosabb csatákat, szimulációk szerint ugyanis amíg egy idei autóval szorosan egy másik mögött haladva akár a leszorító erő 50 százaléka is eltűnhet, addig ez a jövő évi autóval 15 százalék körül lesz majd. 

jzr

Biztonságtechnikailag fontos változás, hogy a pilótafülke méretének növelésével ellenállóbbak lesznek az autók az oldalirányú ütközéseknél, ahogy a hosszú lapos orr is több energiát lesz képes elnyelni. Változik a karbonelemek szerkezete is, hogy azok ütközésnél ne apró elemekre törjenek majd. Az új szabályok keretrendszere egy ideje már ismert a csapatok előtt, de leghamarabb a jövő téli teszteken derül ki, hogy ki mit hoz belőle.