Elkészült a Bálna-Merci páncélozott változata

2021.07.29. 12:48

Az aktuális Mercedes S osztályból először mutatnak be gyári páncélozott változatot. A típus neve S 680 Guard 4Matic, és a luxuslimuzin hosszabbik változatán alapszik.

Bár a gyártó egyelőre elég kevés részletet közölt az autóról, úgy tudjuk, itt is a jól ismert két turbós, 6 literes, 612 lóerős V12-es motort alkalmazzák kilenc fokozatú automata váltóval, amely elegendő lehet a szériaváltozaténál jóval nehezebb karosszéria mozgatásához is.

A páncélzat állítólag VPAM VR10-es besorolású, ami azt jelenti, hogy néhány speciális, kifejezetten páncélátütésre tervezett wolfram karbid magos katonai lőszereken kívül minden elterjedt katonai és polgári kézifegyver lövedékének ellenáll. Emellett a típust defekttűrő gumiabroncsokkal, vészhelyzeti frisslevegő-ellátással és automata tűzoltó berendezéssel is felszerelik.

A belső térben mindebből nem sok látszik – legfeljebb a több rétegű, vastag ablaküvegek erősebb torzítása lehet feltűnő – a Guard modell hasonló kényelmet és felszereltséget kínál, mint a páncélzat nélküli változatok.

A páncélozott modell elkészítése állítólag 51 napot vesz igénybe, ennek megfelelően az ára is többszöröse a széria S 680-énak: bár a pontos összeget egyelőre nem közölték, a pletykák félmillió euró, azaz 180 millió forint körüli összegről szólnak. Ezért viszont a legmagasabb, fegyveres támadás elleni védelmi szint jár, amit polgári jármű csak nyújtani tud.