A Lamborghini is versenyezne a sportkocsi-prototípusok között

2021.08.05. 14:23

A Lamborghini ugyan nem épített versenykarriert a kezdetektől, mint a Ferrari, de úgy tűnik, most nekik is jut a VW csoport közös sportkocsi-kampányából.

lmdh

Úgy hallani, hogy több márkanéven fut majd ugyanaz a fejlesztés: azt már korábban bejelentették, hogy Audi és Porsche néven is indítanak LMDh prototípusokat több hosszú távú versenysorozatban, így az IMSA és a WEC futamain, és úgy néz ki, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik most a Lamborghini is.

Azt nem tudni, hogy a nevén kívül mást is ad-e a VW olasz sportkocsimárkája a közösbe. Az LMDh kategória eleve attól olcsó, hogy mindenki néhány egyen-autó közül választhat, és ezekbe maga csak a hajtásrendszer egy részét kell, hogy kifejlessze. A logikus költség-szempontból nyilván az lenne, ha ugyanazt az autót indítaná az Audi, a Porsche és a Lamborghini.

Az már biztos, hogy a három márka autói ugyanonnan, a kanadai Multimatictól szerzik be a karosszériát, és a motor is hasonló: V8-as turbómotort készül bevetni mindegyik márka. Ugyanakkor láttunk már olyat is, hogy azonos konszernhez tartozó márkák hasonló helyzetben külön fejlesztettek, tehát az sem zárható ki, hogy a Lamborghini motorja részleteiben más lesz, mint a testvérmárkáké.

A tervekben 2024-es kezdőidőpont szerepel, ami viszonylag távolinak tűnik, de ez nem annyira meglepő. Nyilván kell idő a fejlesztéshez, és a VW csoport korábbinál egyértelműen szűkebbre szabott versenysport-költségvetése így talán elég lesz az ütőképes technika elkészítéséhez.