Több mint 400 ezer autót tett tönkre a júliusi áradás egy kínai tartományban

2021.08.13. 16:45

Hetekkel a közép-kínai Honan tartományt sújtó óriási esőzések után realizálódni látszik, mekkora anyagi kárt okoztak a térség nagyvárosait elárasztó esők, pontosabban az azokkal járó áradások. Csak autóból több milliárd dolláros kár jött össze, százezer szám selejteznek le járműveket a hetekben.

o9ui

Amerikában nem ritka látvány a stadionokat, versenypályákat megtöltő vízkáros autók látványa. Egy-egy hurrikán után előfordul, hogy tízezer számra gyűjtik egy helyre az ilyen autókat a biztosító társaságok, de hogy néhány napon belül 400 ezer autót rongáljon leselejtezésre az eső, az jó eséllyel példátlan. Honanban hurrikán ugyan nem volt, de volt olyan nagyváros a tartományban, ahol egy óra alatt közel húsz centiméter eső esett. A hétmilliós Csengcsouban olyan gyorsan gyűlt a víz a mélyebb területeken, hogy fejvesztve kellett menekíteni az embereket a város metróhálózatáról, ahol tizennégy ember fulladt meg. 

Honan összegyűjtött vízkáros autóiról a napokban kezdtek megjelenni az első képek, videók. Jobb híján itt is óriási sík területeken gyűjtik össze az autókat, de hogy itt is az amerikaihoz hasonló sors vár-e majd rájuk, arról nincs hír. Amerikában az a bevett gyakorlat, hogy miután a biztosítók rendezték a kárt a tulajdonosokkal, egyenként vagy csoportokban kiárulnak autókat donornak. Ezek aztán gyakran a fejlődő országokban kötnek ki, ahol használt autóként eladják őket, de sajnos az sem ritka, hogy Európában, akár Magyarországon végzik, sokszor nyilván a vevőt megfosztva attól az információtól, hogy vízkáros autót vett. Az indiai, az orosz vagy az afrikai piacokon nyilván lenne igény a honani autókra, várhatóan a nagy részük ezekben az országokban köt majd ki.