Már megint egy hídpillér súlyosbította a buszbalesetet?

2021.08.15. 11:49

Vasárnap hajnalban a RoliTúra 56 személyes, Mercedes Tourismo RHD-16 típusú autóbusza Horvátországból hazafelé tartva súlyos balesetet szenvedett az M7-es autópálya 70-es kilométerénél (Szabadbattyánnál), a főváros felé vezető oldalon. A Mercedes busz előbb átszakítva a szalagkorlátot elhagyta az autópályát, majd egy felüljáró tartópillérének ütközött, ezután a jármű a jobb oldalára borult. A tragédiában nyolcan haltak meg, nyolcan súlyos, 40-en pedig kisebb sérüléseket szenvedtek.

Bár a baleset alig néhány órája történt, így messzemenő következtetéseket még nem vonhatunk le azokból az adatokból, amit eddig tudunk. Azonban az már kijelenthető, hogy a hajnali tragédia nagyon hasonlít a négy és félévvel ezelőtti veronai buszbalesetre. Igaz, az autóbusz ebben az esetben jóval fiatalabb (alig néhány éves) volt, mint a Veronánál balesetet szenvedő (az 14 éves volt), de minden bizonnyal jó műszaki állapotú jármű volt a Mercedes. Hiszen Tempo 100-as minősítése is volt (autópályákon tartósan haladhat a busz százzal), ahogy a veronai Setrának is. Így kicsi a valószínűsége annak, hogy műszaki hiba okozta a balesetet, sokkal inkább az lehetett az ok, ahogy az olaszországi esetnél is, hogy a sofőrrel történt valami, amitől vezetésre alkalmatlanná vált (elalvás, rosszullét).

A legijesztőbb párhuzam a két busztragédia között mégis az, hogy a Pizolit Kft. busza és most a RolitTúra busza is egy tartópillérnek ütközött, amely mindkét esetben súlyosbította a katasztrófát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mai balesetben részvevő busztípusnak nem előre, hanem hátra építették be az üzemanyagtartályát, ezért amikor a Tourismo baloldala eltalálta a hídpillért, akkor az üzemanyagtartály épségben maradt és így a busz nem gyulladt ki, mint 2017-ben, amikor a pillér pont a gázolajtartálynál csapódott be a sítáborból hazafelé tartó Setrába. Ha egyik esetben sincs pont ott, pont akkor az a hídpillér, akkor mindkét jármű az oldalára borul és nagy valószínűség szerint halálos áldozatok nélküli a végkimenetele a balesetnek.

Nagy szerencse az is a hajnali szerencsétlenségben - azontúl, hogy a balesetet szenvedett Tourismo nem gyulladt ki - hogy a jármű viszonylag modern és korszerű volt. Ugyanis a baleset képein jól látszik, hogy annyira roncsolódott a busz baloldala, hogy nagyon is lehetséges, hogy egy régebbi buszt jobban megviselt volna a becsapódás ereje és sokkal súlyosabbá is válhatott volna a tragédia.

Google utcakép: A baleset helyszíne a Google utcakép szerint. A busz nagy valószínűség szerint lesodródott az útról, felkapott a szalagkorlátra, ami nekivezethette a járművet a hídpillérnek.