Másfél millió kilométer egy öreg Hondában

2021.08.20. 09:15

Mennyire sok egy autóban másfél millió kilométer? Eléggé. Gondoljunk csak arra, hogy idehaza kétszázezer fölött már szinte mindenki ódzkodik a használt kocsiktól, a háromszázezres határt átlépők piacképessége pedig drasztikusan csökken. Már ami az óraállást illeti, mert ugye, ne legyenek illúzióink, hogy például egy nagy dízel kombiba 15 év alatt valóban csupán ennyi pörgött. És akkor most itt van egy öreg Honda CRX, túl a másfél millión.

Hogy pontosak legyünk, 1 002 474 mérföldet futott, hiszen amerikai. Ez bő 1,6 milliónak felel meg kilométerben kifejezve, vagyis megvolt neki a Föld-Hold távolság, oda-vissza, kétszer. Az autó még 2015-ben került a Tampa Honda márkaszerviz és -kereskedés látóterébe, amikor tulajdonosa, Randall Scott elvitte időszaki karbantartásra. A szalon tulajdonosa már akkor is kölcsönkérte, hogy kiállíthassa, azóta pedig úgy tűnik, meg is vette, és állandó lakója lett a kereskedésnek.

Még érdekesebbé teszi a sztorit, hogy a Tampa Honda vezetőjének elmondása szerint az 1991-es gyártású autóban még mindig a gyári motor és váltó van, a 108 lóerős 1,6-os és az ötgangos manuális mindig időben megkapta a szükséges törődést. Igaz, azt nem említik, hogy milyen nagyobb javításokat kellett esetleg elvégezni rajta a harminc év alatt.

A belső tér is teljesen eredeti, kívül azonban kapott egy masszívabb kozmetikát a CRX: néhány évvel ezelőtt újrafényeztette az előző tulajdonos, így aztán elmondható, hogy nagyon jó általános állapotnak örvend.