Végre elfogyott az utolsó liter ólmozott benzin is

2021.09.05. 12:22

Száz évvel azután, hogy elkezdte vele mérgezni magát és környezetét az emberiség, az ENSZ friss jelentése szerint elfogyott az utolsó ismert készlet ólmozott benzin is: Algériában tankolták el az utolsó litereket.

bte

Az ENSZ környezetvédelmi programjától, az UNEP-től jött a hír, hogy egy hosszú kampánynak hála sikerült mindenhonnan kivezetni az ólmozott benzint a bolygón. A szervezet közel húsz éve dolgozott ezért, amikor 2002-ben nekiálltak a munkának, a fejlett országok nagy részéről már ki voltak tiltva az ólmozott üzemanyagok, de Afrika és Ázsia egyes országából csak az utóbbi másfél évtizedben tűnt el a piacról. Sőt, a hozzánk közeli Bosznia-Hercegovinában is csak 2009-ben, a szomszédos Szerbiában pedig 2010-ben tiltották ki a kutakról. Utolsókét Algéria és Irak maradtak, mint felhasználók, e két ország 2015-ben tett ígéretet rá, hogy felhagy vele.

A benzin ólmozása az 1920-as években indult. Ahogy azt a 24.hu témában írt részletes cikke írja, a nagyipar egyik legvisszataszítóbb lobbizásának hatására lett végül az ólom-tetraetil hozzáadása az ipar bevett módszere, amivel a motor kopogását lehetett megszüntetni, egyúttal valamelyest javítani a teljesítményét. Ugyanezt sok más módszerrel, például magasabb oktánszámú benzinnel vagy etilalkohol hozzáadásával is el lehetett volna érni, de az ólom-tetraetiles megoldásra komoly szabadalmi pénzeket lehetett szedni, így az ebben érdekelt vállalatok ezt erőltették, még ha az ólom mérgező hatása már a múlt század elején is ismert volt.

Az ólmozott benzinből a levegőbe, talajra és vízbe került ólom hosszú évtizedeken át mérgezte az emberiséget. Kutatások szerint minimum évi 1,2 millió ember idő előtti halálát okozta, de ennél sokkal nagyobb számban okozott súlyos egészségügyi problémákat, többek közt elbutulást, idegrendszeri gondokat, meddőséget vagy vakságot. Korunk egyik legfőbb szervezett önpusztításának az algériai készlet elfogyásával szimbolikusan is vége.