Növényi anyagokkal borítaná be a beltereit a Skoda

2021.09.27. 06:38

Több módszerrel is nagyot zöldíthet a belterei gyártátásán a Skoda. A cukorrépa felhasználásánál már a szabadalmaztatási kérelemnél tartanak, de egyfajta perjét is használnának.

btr

Különféle helyben termő növényekkel váltana ki műanyagokat autói belterében a Skoda. Miközben az autóipar zöldítését a szabályozások egyelőre leginkább a hajtások felől közelítik meg, a Skodánál megpróbálnak nagyot csökkenteni a belterek ökolábnyomán. Az egyik újdonság, ami a következő években akár már a sorozatgyártásig is eljuthat a cukorrépa használta. Ezt használnák a műszerfalborításnál, ahogy ennél a bemutató Octaviában már megtették. 

mu

A kép a cukorrépa mellett sok más, a jelenlegi technológiáknál környezetbarátabb megoldást rejt: az A-oszlopok borításához egy perjefélét használtak, és akadnak újrahasznosított PET-palackból készült elemek is. Hogy pontosan hogyan lesz a cukorrépából műszerfalborítás, nem tudni, de a lényeg, hogy egyfajta színezhető, formázható masszát kevernek belőle, ami aztán jól állja az időt. Erre már benyújtották a szabadalmaztatási kérelmet, míg a perjéből készített borításnál a korai kutatásoknál tartanak.