Ez a Land Rover igazából egy Jeep

2021.10.02. 15:11

A Land Rover Defender szinte népautó volt Nagy-Britanniában, sőt, a népen kívül a királynő is járt vele. De még nálunk sem különösebben ritka, az Egyesült Államokban viszont nem igazán lehetett hozzá jutni, amíg gyártották, mivel rég nem teljesítette a típusvizsgáztatás követelményeit.

Azzal azonban, hogy beszüntették az eredeti brit terepjáró gyártását, új lehetőségek jöttek létre. Többek közt könnyebb replikát építeni belőle, és pont ezt teszi a Black Bridge Motor, amely Function néven épít klasszikus Land Rover utánzatokat, Land Rover alkatrészek nélkül.

A műszaki alapok nagy része a Jeep Wrangler előző generációjából, a JK-ból jön: az alváz, a futómű, a hajtásrendszer mind a 2018-ig gyártott alvázas terepjáróé volt eredetileg. Így viszonylag olcsó donort szerezni. A motor alaphelyzetben a GM LS3 jelzésű 6,2 literes Small Block V8-asa, ami 430 lóerős, és hatfokozatú automata váltón át hajtja az autót, de aki kevésnek érezne ennyit, rendelheti az LT4-essel is, ami ugyanennek a blokknak a kompresszoros, 650 lóerős változata. A Defenderre emlékeztető burkolat egyébként ugyanúgy alumíniumból készül, mint az eredeti brit terepjárókon.

Egyedi átépítésként a Function persze kifejezetten drága bármelyik jogelődjéhez képest: egy-egy darabért 145 ezer dollárt – átszámítva kicsivel több, mint 45 millió forintot – kérnek érte.