Nagyot bukik Maserati-flottáján a világ egyik legszegényebb országa

2021.10.03. 08:57

Még 2018-ban történt, hogy Pápua Új-Guinea bevásárolt negyven Maserati Quattroportét, hogy azzal furikázza a nemzetközi méltóságokat az óceániai ország Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) nevű nemzetközi rendezvényen. A drága flottából már a beszerezés idején botrány lett, most pedig rájöttek, hogy hiába alig használtak a drága sportautók, háromévesen már csak nagy bukóval lehet továbbadni rajtuk. 

bteb

Pápua Új-Guineánál kevés szegényebb országot találni a bolygón. A melanéziai szigetország egy főre jutó éves GDP-je 4000 dollár körül mozog, azaz e tekintetben úgy nyolcszor szegényebb Magyarországnál, és még a világátlagnál is négyszer gyengébb Pápua gazdasága. Ezt tudva nem meglepő, hogy óriási botrány lett 2018-ban abból, hogy az ország vezetése egy Maserati-flottával akarta lenyűgözni az APEC-re érkező külföldieket. Az akkori miniszterelnök erre csak azt a cinikus választ tudta adni, hogy az ilyen rendezvényeken ezt így szokás, aztán a rendezvény után a rendőrségnek és más hivatásos állami rendvédelmieknek kellett megrohamozni a helyi parlamentet, amiért nem fizették ki az APEC őrzéséért járó bónuszukat.

A bő másfél milliárd forintnyi valutáért vásárolt negyven Maserati Quattroporte az APEC óta egy raktárban porosodik. A napokban azért került újra rá a figyelem, mert mint kiderült, nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb áron kínálják most az autók darabját, mint amennyiért beszerezték azokat. Ez persze egy hároméves autónál teljesen megszokott akkor is érthető, ha az autó egy szinte használatlan Maserati, de külön fájó, hogy ezzel dollármilliós veszteséget okoztak egy olyan országban, ahol a lakosság negyven százaléka egy dollárt (300 forint) sem keres naponta.

(Telex találata)