1,3 milliárd forint a leggyorsabb Bugatti

2021.10.06. 14:52

Mindig van igény a nagyobbra, az erősebbre és a gyorsabbra is, így az sem csoda, hogy a hosszabb, izmosabb, sebesebben száguldó Bugatti Chiron első nyolc példányának már van gazdája, pedig 1,3 milliárd forintot kell kicsengetni érte. Elképesztő mennyiségű pénz van tehát ezeken a képeken, és vele együtt nagyok sok henger és annál is több lóerő. De ezeket számolja ki valaki, aki nálam sokkal jobb volt matekból, mert a lényeg sokkal inkább maga az autó.

Andy Wallace, a Bugatti tesztpilótája sem volt nyugodt, amikor a Bugatti Chiron Super Sport 300+ szürreális tempót ment a Volkswagen tesztpályáján, a németországi Ehra-Lessienben. 400 felett már nem olyan az autó egyenesfutása, mint kisebb tempónál, minden apró kormánymozdulatra hevesen reagál a Chiron és az újra aszfaltozott pálya kicsike hézagja is nagyot dob az autón.

490,484 km/órás sebességet értek el a Bugatti Chiron Super Sport 300+-szal, mely nevét is innen kapta (300 mérföld/óra feletti sebesség). Hiába ez a leggyorsabb, hivatalos Guinness rekord nem lett belőle, mert az előírásoknak megfelelően visszafelé is meg kellett volna csinálnia, de ezt a pálya sajátosságai miatt kihagyták.

8,0 literes, W16-os, négy turbóval megfújt motorját 1600 lóerősre lőtték be, átdolgozták a váltót és a hőmenedzsmentjét, hogy végsebességhez közel is magabiztos legyen az autó. A szériamodellek egyébként 440 km/órás sebességig gyorsíthatnak, ha valakinek akad egy ideális kifutópálya a kertje végében. A Super Sportból 30 darabot gyártanak, most az első nyolcat adták át.