Öt új Mazda telekjáró, és egy Wankel-modell érkezik jövőre

2021.10.07. 12:20

Egyelőre hagyományos megoldásai köré épít újabb típusokat a Mazda. Észak-Amerikában három, azon kívül két további CX SUV-t terveznek bemutatni, benzin- és dízelmotorokkal, illetve többféle hibrid hajtással.

1

A Mazda egyik legfontosabb piaca az Egyesült Államok, itt várható a legtöbb új modell. A CX-50 helyi gyártású típus lesz – a Toyota és a Mazda közös, alabamai gyárában készül majd – és a Mazda 3 műszaki alapjaira épül majd. Két nagyobb, kifejezetten Amerikára szabott modell is jön, a CX-70 és a CX-90. Ezek már a Mazda új, hosszmotoros platformjára épülnek, ennek megfelelően megkaphatják a cég még fejlesztés alatt álló, hathengeres soros motorjait is. A legnagyobb modellből, a CX-90-ből lesz három üléssoros változat is.

Az eddig felsorolt modellek a gyártó szerint kifejezetten széles autók lesznek, olyan piacokra, ahol ezt az úthálózat megengedi: az Egyesült Államokon és Kanadán kívül Ausztráliában és a Közel-Keleten várható a felbukkanásuk. Ám készül két keskenyebb változat is, a keskenyebb utakkal rendelkező Európa, Ázsia és Latin-Amerika számára: ezek a CX-60 és CX-80 nevet kapják, és úgy néz ki, hogy szintén megjönnek még 2022 során.

Úgy tűnik, az elektromosítás egyelőre hibrid változatok bemutatásából áll majd: Európában várhatóan miden modelljükbe kerül 48 voltos enyhe hibrid rendszer a benzin- és dízelmotorok mellé, és a későbbiekben néhány konnektoros hibrid is bekerül a kínálatba. Úgy hallani, az elektromos MX-30-asban jövőre bemutatkozik a hatótáv-növelő Wankel-motor, további elektromos modelleket viszont csak 2025-re ígérnek, egy teljesen új, villanyautók számára kialakított platformmal együtt.