Petíció: Berlin 88 négyzetkilométeren legyen autómentes

2021.10.09. 13:51

50 ezren írták alá azt a Berlin Autofrei csoport által indított petíciót, amiben a német főváros jelentős részén megtiltanák a személyautók behajtását. A tiltás az S-Bahn elővárosi vasúti gyűrűn belüli 88 négyzetkilométerre vontakozna. Összehasonlításképpen, ez Budapest közigazgatási területének 16 százalékának felel meg, ezzel a mérettel a világ legnagyobb autómentes városi övezetté válna Berlin központja.

Kép: Hollósy Balázs
Kép: Hollósy Balázs

 

A csoport a szokásos lég- és zajszennyezési érvek mellett városszerkezeti adatokat is felhozott az autók ellen: Berlin közlekedésre alkalmas területének 58 százalékát a személyautók foglalják el, holott az utazásoknak alig harmadáért felelősek, a centrumban ugyanez az arány még kevesebb, 17 százalék. További érdekesség, hogy a városban mintegy 17 négyzetkilométert foglalnak el a parkoló autók, hússzor annyit, mint a biciklik, pedig a két közlekedési formával nagyjából ugyannyi utazást bonyolítanak le.

A kezdeményezés ugyanakkor nem teljesen szélsőséges, mivel elismeri, hogy a város működéséhez muszáj kivételeket megállapítani. Azok az emberek továbbra is behajthatnának a belvárosba autóval, akiknek munkaeszköze a gépjármű, illetve akik mozgásukban korlátozottak, emellett a sürgősségi ellátás (mentők, rendőrök, tűzoltók) járművei is kivételt képeznének. További racionális engedmény lenne, hogy évi 12 alkalommal mindenki más is behajthatna a területre.

A sikeres szavazás (30 ezerrel több szavazatot gyűjtöttek a szükségesnél) csak az első lépés volt ahhoz, hogy a kezdeményezés törvényre emelkedjen, ám a szervezők optimisták: korábban a Környezetvédelmi Minisztérium által készített felmérésben az emberek 91 százaléka azt nyilatkozta, hogy boldogabb lenne a városban az autók nélkül.

via carscoops.com