Évek óta lopta a gázolajat egy amerikai katonai támaszpontról egy román bűnbanda

2021.11.29. 06:55

A Fekete-tenger partvidékén lévő amerikai katonai támaszpontról lopott üzemanyagot éveken keresztül egy román bűnszövetkezet. A mintegy kétmillió dolláros kárt okozó bandára és ötven további bűnszövetkezetre az utóbbi évek legnagyobb összehangolt rajtaütése keretében csaptak le a román hatóságok.

rwb

A román rendőrség valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) 457 helyszínen végzett szerdán házkutatást és 367 gyanúsítottat állított elő. Ezek közül a Konstanca megyei üzemanyaglopás keltette a legnagyobb médiavisszhangot, a Mihail Kogalniceanu katonai repülőtér és amerikai támaszpont ugyanis az ország egyik legszigorúbban őrzött létesítményének hírében állt, most pedig kiderült, hogy egy héttagú banda, amelynek tagjai az egyik beszállító cégnél dolgoztak, 2017 óta lopja a generátorokból a gázolajat.

A DIICOT az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormánya feljelentése nyomán kezdett vizsgálódni, a kár Románia legfőbb stratégiai szövetségese szerint kétmillió dollárra rúg.

A bűnszövetkezetek elleni akciókban főleg az ember- és gyermekkereskedelemre, védtelen emberek kihasználására, migránscsempészetre, kiberbűnözésre és kábítószercsempészetre szakosodott hálózatokat vették célba.