Új vállalatot alapít az MG-Rover és a Shanghai Automotive

2004.11.22. 12:29

A britek 30, a kínaiak 70%-os tulajdonosai lesznek az új cégnek, amely elsősorban új autótípusok fejlesztésével foglalkozik majd. Az üzlet egyelőre nem köttetett meg, de az MG-Rover vezetése szerint a megállapodás aláírása már csak a kínai hatóságok engedélyén múlik: a tárgyalások eredményesen zárultak. A brit autógyártó tulajdonosai hangsúlyozták, hogy nem az MG-Rover tulajdonjogáról van szó, az újonnan alapítandó vállalkozás mindössze a britek által, de kínai pénzen kifejlesztett típusok gyártási és egyéb jogait tartalmazza majd.

Állítólag nem csak a Rover 45-öst felváltó RD/X60-as szériaváltozatát fejleszti sorozatgyártásra éretté az MG-Rover: a Shanghai Automotive (SAIC) négy típust készíttet az MG-Rover fejlesztőivel, amelyek közt egy kisautó, egy nagykocsi, és egy viszonylag olcsó sportautó is szerepel. A kínai fél állítólag nem vesz részt a fejlesztésben, viszont a gyártás nagy részét Kínában végzik majd: a SAIC akár 800 ezer autót is előállíthat egy évben, míg Longbridge-ben, az MG-Rover gyárában legfeljebb 200 ezer autó készülhet.

Az MG-Rover tulajdonosai szerint a kínai hatóságok jóváhagyása 2005 januárjára várható, és a kínai partner ezután meg is kezdi a közös cégbe befektetendő, kb. 1,5 milliárd eurós összeg részletenként történő átutalását. Ha minden jól megy, az első közös típus bemutatójára 2006 tavaszán kerülhet sor. Úgy tűnik, az MG-Rover számára így is az utolsó pillanatban jön a kínaiak tőkeinjekciója: a tulajdonosok már most is csak a Longbridge-i üzem körüli telkek eladásából tudnak újabb pénzeket előteremteni, de ez a forrás is apadóban van: az utolsó parcellákat most adják el mintegy 21 millió euróért.