Szövetkezik a Stellantis és az Amazon

2022.01.07. 16:08

A két nagyvállalat a CES-en jelentette be, hogy több területen is együttműködnek a közeljövőben.

recharging E-Ducato (3)

Elsőként az látszik majd a közös munkából, hogy a Stellantis furgonokat szállít az Amazon számára. A Ram Promaster – amely a Fiat Ducato amerikai megfelelője – elektromos változatából szállítanak az Amazon flottának nagyobb mennyiséget. Bár az Amazon saját furgont is gyártat a Riviannal, az új megállapodás azt jelzi, hogy nem támaszkodnának erre az egyetlen forrásra a flotta megújításában.

Az elektromos Promaster EV-t egyelőre nem mutatta be a Stellantis, csak annyi biztos, hogy dolgoznak rajta. Az viszont egyáltalán nem lenne meglepő, ha az Európában már elérhető elektromos Ducato egy változatát szánnák az amerikai piacra is.

Az együttműködés azonban nem csak a furgon-vásárlásból áll: a Stellantis az Amazon szoftver-megoldásait is beépítené saját fedélzeti szoftvereibe. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az autógyártó STLA SmartCockpit nevű, 2024-re ígért szabvány fedélzeti szoftvere eleve kompatibilis lesz az Amazon okosotthon-megoldásaival, másrészt egyes modulokat, így például az Alexa asszisztens hangfelismerő modulját az Amazon szállíthatja a Stellantisnak.

Az együttműködés végső soron mindkét fél számára hasznos lehet. A Stellantis autói újabb potenciális vásárlókat csatornázhatnak be az Amazon felé, cserébe az e-kereskedelmi óriás jelentős mértékben segíti az autógyártógyártó szoftverfejlesztési erőfeszítéseit.