Véget ért a Passat szedán európai gyártása

2022.01.09. 15:25

Már majdnem két éve tudjuk, hogy előbb-utóbb le fogják állítani a négyajtós Passat gyártását Európában, a márkacsoporton belül pedig valószínűleg a Skoda Superb fogja átvenni a belső égésű motorral szerelt szedán szerepét. Későbbre tervezték a leállítást, de úgy tűnik, nem volt érdemes megvárni vele az eredetileg kitűzött 2023-at. Érdekesség, hogy a közvetlen vetélytársnak számító Ford Mondeo gyártását idén márciusban függesztik fel.

auto/VOLKSWAGEN/PASSAT 1988-1997/XLARGE/02tc

A megszűntetésnek több oka is volt: a hasonlóan pozícionált Arteon is elszívta a szedán elől a vásárlókat, de ami fontosabb, sokkal nagyobb volt a kereslet a Passat kombi kivitelére (minden szedánra két kombi jutott). Ez tulajdonképpen szerencse, mivel a puttonyos változatot továbbra is forgalmazni fogja a Volkswagen, így legalább az tovább fogja vinni a patinás nevet. Jövőre egyébként is esedékes lesz a Passat új generációja, a fejlesztést nem is sunnyogják el a németek: az autó a frissített MQB platformra épül majd, de már csak kombi/Variant formában lesz elérhető.

A harmadik ok valószínűleg legalább annyit nyom a latban, mint a fent említett kettő: a hírek szerint azért takarítják el a 70-es évek óta forgalmazott Passatot az útból, hogy megágyazzanak egy hamarosan bemutatkozó elektromos szedánnak, amit Aero B fejlesztési néven emlegetnek. A formatervét az ID sorozatból fogja kölcsönözni, a jelenlegi információk alapján stílusában az ID. Space Vizzion tanulmány áll hozzá legközelebb.

via autocar