2022.01.27. 14:57

A Guardia Civil a legrégebbi bűnüldöző szerv Spanyolországban, amelyet a francia csendőrség mintájára hoztak létre 1844-ben. Részben a belügyminisztériumhoz, részben pedig a honvédelmi minisztériumhoz tartozik, így az elmúlt évtizedekben több alkalommal is részt vettek külföldi katonai missziókban. A Guardia Civil része a közös Európai Csendőr Erőknek (EGF) is.

Az éves felmérések szerint egyenruhásaik a spanyol nép körében hatalmas megbecsülésnek örvendenek, a leginkább tisztelt hatóság Spanyolországban. Bár a Guardia Civil szabad fordításban polgárőrséget jelent, de sokrétűbb a munkájuk, és jóval erősebb jogkörökkel rendelkeznek, mint például a hazánkban tevékenykedő polgárőr egyesületek. Feladataik egyike a közlekedésrendészet is. Erre kapott most a Guardia Civil Traficó 301 darab Alfa Romeo Stelvio Q4-est.

A Guardia Civil és az Alfa Romeo kapcsolata régre nyúlik vissza. Használtak már 155-ös, 156-os és 159-es Alfákat is, sőt a mostani nagy beszerzés előtt, 2021-ben már vásároltak 97 darab Q4-es Stelviót, de azok „csak” 200 lóerős gyári kivitelű autók voltak. A mostani, 301 darabos beszerzésnél már a kérésüknek megfelelően építette az autókat az Alfa Romeo. Ezekben a járőrkocsikban 2,2 literes, sornégyes, 207 lóerős, Multijet dízelmotor dolgozik, amelyhez nyolcfokozatú ZF automata váltót kapcsoltak. A hajtásrendszer 215 kilométeres csúcssebességig repíti az SUV-t. Az összkerékhajtású Stelviók tetejére áramvonalas fényhidat szereltek, így alig marad el a gyorsulásuk (hét másodperc alatt érik el a százat), a polgári kiviteltől. A járműveket felszerelték elválasztó ráccsal, a csomagtartóban fegyverdoboz is található, a műszerfalban pedig gyárilag előkészített helye van a spanyol belügyminisztérium belső információs rendszerének, amelynek az üzeneteit az autó műszarfalába épített kijelző jeleníti meg.

Az új járőrautók fő feladata az autópályák és főútvonalak ellenőrzése, valamint a delegációk vonulásának biztosítása lesz. Az Alfa Romeóval kötött szerződés lehetőséget biztosít újabb 214 darab Stelvio lehívására is, ha azok is megérkeznek, akkor a Guardia Civil járműflottájának gerincét ez a típus fogja adni.